Pokjakbiz Blog

Langkah Menuju Kejayaan

Malam Lailatul Qadar


Assalamualaikum dan salam hormat; seperti yang kita semua tahu malam yang penuh berkat ini hanya muncul dalam bulan ramadhan sahaja. Pesan junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W (selawat dan salam keatas baginda) adalah malam qadar berlaku pada satu malam daripada 10 malam terakhir (hari ganjil) bulan ramadhan.

Petua oleh Imam Ghazali dan lain-lain ulama untuk mencari malam Lailatul Qadar.
Jika awal ramadhan jatuh pada hari:

I) Ahad atau rabu – malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 ramadhan

II) Isnin – malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 ramadhan;

III) Selasa atau jumaat – malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 ramadhan;

IV) Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 ramadhan;

V) Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 ramadhan

Kata Sheikh Abu Hassan bahawa mula dia baligh, dia sentiasa dapat menghidupkan lailatul qadar pada malam yang tepat mengikut petua diatas.
Berdasar petua di atas, insyaallah malam qadar jatuh pada malam ke 29 ramadhan bersamaan dengan malam selepas siang 7 hb September 2010.
Walau bagaimanapun, janganlah ibadat pada malam ini sahaja, carilah malam qadar pada malam-malam ganjil yang lain juga!!!!

Tanda malam qadar ialah :

1) Malam itu tenang, tidak dingin dan tidak panas;
2) Siangnya cahaya matahari warnanya pucat;
3) Pada malam itu malaikat jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya ialah kita tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba.

Marilah kita beramai-ramai memeriahkan suasana 10 malam terakhir ramadhan dengan beribadat kepada Allah swt dengan ikhlas dan penuh keimanan, mudah-mudahan kita akan mendapat kurniaan Allah yang kelebihan pahalanya melebihi – 1000 bulan atau 83 tahun umur kita.

Sumber: Johan_kev CG forum

Advertisements

August 28, 2010 Posted by | Umum | , | Leave a comment

Rahsia Penipuan Diinternet

Kita selalu mendengar kes penipuan di Internet yang berlaku kepada newcomers (newbie) IM dalam keghairahan mereka mengumpul kewangan dan menambahkan pendapatan sampingan dengan melabur dalam pelbagai program. Sebagai newcomers IM yang bijak kita perlu juga fikir bagaimana tidak mahu rugi wang kita. Malah saya sendiri pun akui tanpa segan silu, pernah mengalami situasi sebegini. Kecuaian menyebabkan kita lebih berwaspada. Beberapa precaution yang perlu newcomers IM ambil sebelum menyertai sesuatu program pelaburan yang sah.

1) Siasat siapakah penganjur program tersebut. (NAME)

Siasat siapakah nama di sebalik sesuatu pelaburan atau peluang perniagaan
tersebut. Perkara terang-terangan yang dilakukan bagi menipu orang ramai dengan menggunakan nama samaran seperti KakChik, Abg Man, Siti dan sebagainya dan sering kali, SCAM dilakukan oleh mereka yang suka menyorokkan identiti mereka seperti ini. Penyelesaiannya, pastikan anda ketahui nama sebenar dan juga maklumat peribadi siapakah yang mengendalikan sesuatu program pelaburan atau peluang menjana pendapatan itu.

2) Janji yang melampau-lampau. (OVER PROMISE)

Adakah janji program pelaburan yang diuar-uarkan melampau-lampau?. Atau janji yang lebih-lebih dan tak masuk dek akal manusia? Ketahui bahawa menjana pendapatan yang lumayan melalui Internet bukanlah perkara yang mudah yang disangka. Tidak ada perniagaan di dunia ini secara offline mahupun online goyang kaki, duit masuk. Kebanyakan SCAM akan menipu mangsa dengan cara membuat janji-janji manis berlebihan, atau OVER PROMISE di dalam minisite mereka! When it is too good to true, then it is not true. Biasanya bunyi macam ini.

-saya gagal jana wang..
-hutang bertambah..
-kena mintak tolong saudara, orang lain.
-dah nak putus asa…
-Terdesak sangat pada masa tu..
-Duit tinggal (sekian-sekian) cukup-cukup makan..

-TAPI pada satu hari saya terjumpa satu “lubuk rahsia”
-Pendapatan lebih $20k satu bulan..sampai bank account dah penuh..(malah ada yang hype sangat sampai berjuta-juta konon)
-Saya ingin membantu ANDA (sila beli e-book saya) kalau nak tahu rahsianya……
-letak Income screen shoot( biasanya akaun bank di edit guna

PHP Code:
JavaScript:document.body.contentEditable='true'; document.designMode='on'; void 0

-offer Money back Guarantee (biasanya mereka tidak akan refund balik duit anda)
-Beli sekarang sebab ada limited bonus

3) Mencari, mengkaji dan menyiasat kebenaran program tersebut. (SEARCH)

Internet penuh dengan bermacam-macam maklumat-maklumat baru setiap hari dan maklumat ini tersebar dengan pantas di Internet. Oleh itu, apa kata kita gunakan kemudahan enjin carian Internet ini untuk membuat sedikit carian maklumat mengenai program tersebut. Menggunakan enjin carian terutamanya Google, masukkan nama pengendali atau nama syarikat tersebut atau apa-apa yang berkaitan dengan program itu dan buat carian.

Dengan membuat carian menggunakan Google, kita pasti akan mengetahui banyak maklumat-maklumat seperti pelanggan tidak berpuas hati, penipuan program-program di Internet dan sebagainya. Mungkin perbuatan penipuan yang dilakukan oleh orang sama telah tersebar di Internet melalui forum-forum yang wujud di Malaysia ini. Cara ini amatlah berkesan, tetapi masih ramai yang terjerat dalam program SCAM, salah diri juga kerana tidak melakukan sedikit kajian, dengan hanya menggunakan enjin carian di Google. Google it!

4) Banyakkan bertanya, malu bertanya, duit melayang.(ASK)

Tanya orang ramai sama ada kenalan-kenalan online dan tanya juga pakar-pakar industri (otai)! Di mana kita ingin mencari orang-orang sebegini? FORUM! Ya, melalui forum tanyakan tentang sesuatu program tersebut. Mungkin ada yang tahu dan pernah tertipu. Nasihat mereka amat penting demi duit kita yang kita akan laburkan. Jangan hanya percayakan dari kenalan yang hanya mempromosikan sesuatu program tersebut, kerana mungkin mereka juga tertipu dengan SCAM. Lagi banyak maklumat yang kita dapat dari former-forumer lain, maka kita dapat membuat keputusan yang bijak. Pastikan kita tidak tertipu.

5) Mengenai butir-butir maklumat syarikat. (CONTACT)

Pastikan kita mendapatkan contact details lengkap syarikat atau perniagaan tersebut dari pengendali program tersebut. Sekali lagi, mereka yang melakukan program SCAM suka sangat menyorok dan berselindung. Jarang sekali mereka dedahkan alamat, nombor telefon, cara hubungi, dan lain-lain. Sekiranya ada, apakata anda cuba hubungi secara offline untuk memastikan kewujudan contact details mereka itu. Sekirannya, kita tidak dapat hubungi mereka melalui nombor telefon yang diberi, baik lupakan menyertai program tersebut. Ingat, wang kita dalam keadaan bahaya sekiranya tertipu dan kita juga yang menyesal. Oleh itu, apa kata usaha lebih sikit supaya tak terjerat!

6) Pastikan 100% selamat. (MAKE SURE!)

Pastikan kita mendapat maklumat yang benar lagi sahih dari orang ramai. Jangan tinggal satu pun langkah-langkah di atas. Melalui langkah-langkah di atas kita dapat pastikan sesuatu program memang benar-benar memberikan manfaat. Selepas berpuas hati dengan maklumat yang kita dapat dan rasa selamat dengan pelaburan kita. Barulah sertai program tersebut.

Menyertai program pelaburan secara membabi buta bukan pilihan newcomers IM bijak. Katakan N-O-S-C-A-M! Sebenarnya, pengalaman saya sendiri menyertai SCAM ini disebabkan tiada kesedaran diri. Sering kali mereka yang terjerat dengan SCAM, sebenarnya, sebelum menyertai telah ada “rasa tak sedap hati”. Tetapi, sebabkan perasaan “ingin tahu” dan juga “cepat kaya” memenangi diri, maka, kita pun tertumpas dengan janji-janji manis SCAM.

Saya pasti mungkin sebahagian otai-otai IM juga sebegitu sebelum mengetahui cara terbaik menjana wang adalah dengan usaha sendiri. Tiada jalan pintas (short cut). Sekiranya perkara ni terjadi kepada anda, anda bukan sahaja kehilangan wang, usaha malah lebih parah keyakinan untuk memulakan perniagaan Internet yang sebenar luntur.

Sekarang Anda Berpeluang Menyebarkan Ebook Ini Dalam Blog Anda. Sebarkan Supaya Semua Pengguna Internet Malaysia Mengambil Iktibar Dari Panduan Ini. Saya Mulakan Di WC Dan Anda Mulakan Di Blog Anda.

August 21, 2010 Posted by | eBook | , | Leave a comment

KEBAIKAN TIDUR DILENGAN SUAMI

Di sini saya ingin kongsikan satu tips yang bagus untuk mengeratkan hubungan suami isteri. Saya telah perolehinya dari salah seorang rakan di facebook. Harap ianya bermanfaat untuk sahabat semua.

Tidor Dengan Bantal Lengan…(Good Info)

Tidur Berbantalkan Dengan Lengan Suami ………

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (sumber kajian MOHEMA -) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin. Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang. Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya, tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang, ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda. (pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu bertapa asyik dan rilexnya)…FAKTA….sirius….

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.

Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah shave ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit aje bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.

so pada isteri-isteri semua, anda semua praktikan ke tidur atas lengan suami?

Suami-suami semua, adakah anda shave licin ketiak atau biarkan berbulu?

PS: kalau dah baca tu lepas ni boleh la praktikkan hehe..:p

Sumber;

Fb Mohd Rasul

August 19, 2010 Posted by | Umum | , | Leave a comment